Galgos en Familia

Na haar pensionering en pleeggezin geweest te zijn voor verschillende honden, vrijwilligerswerk in een rescue shelter in de omgeving en organiseren van vluchtbegeleiding van adoptiehonden voor een Nederlandse organisatie besloot Vera Thorenaar in 2010 zelf een kleine rescue shelter te starten  in de buurt van Malaga voor galgo’s aangezien ze niet kon aanzien in wat voor staat deze dieren op straat rond zwierven.

Galgos en familia is een kleine shelter met een maximum van ca. 40 honden in de shelter en een wisselend aantal in de pleeggezinnen. In 2018 waren er al regelmatig ruim 70 honden onder de hoede van Galgos en familia.

 
Er worden, zoals de naam al zegt, voornamelijk galgo’s of galgo mixen opgenomen, maar er worden ook regelmatig wat mastins, podenco’s of andere honden gehuisvest.


Als een hond binnenkomt wordt die door de dierenarts medisch gecheckt, er worden bloedtesten gedaan, de hond wordt gechipt als dat nog niet gebeurd was en de hond wordt gevaccineerd, ontwormd en behandeld tegen vlooien, teken etc.
 

Honden arriveren vaak in slechte staat met verse of oude fracturen, vel over been, met een ziekte als Anaplasma of Ehrlichia onder de leden en ongesocialiseerd en in teveel gevallen doodsbang.


Medische zorg is enorm belangrijk en een hond wordt dan ook gelijk behandeld en geopereerd indien nodig.

Galgos en familia wordt geleid door een bestuur dat uit 5 leden bestaat. Vera is inmiddels afgetreden als presidente en beheert de financiën. Virginia Garcia Hernandez was voorheen secretaris en is nu president. Een hele klus in een team met veel vrijwilligers, een groot verloop van honden, contacten met andere shelters en alle adoptie organisaties.  Gill Brunton is vice president en verantwoordelijk voor de medische gezondheid van de honden, contacten met de dierenartsen, uitgifte van paspoorten, medicatie en nog veel meer. Er zijn ca. 70 vrijwilligers actief in de shelter, betrokken bij adopties, als pleeggezin, voor onderhoud en allerlei andere taken.


Dagelijks werkt een ploeg vrijwilligers in de shelter waarbij er één vrijwilliger de leiding heeft die dag en de anderen aanstuurt.


In de ochtend gaan de honden vanuit de binnenverblijven lekker naar de 6 buitenvelden waar maximaal 8 honden per veld spelen, rennen, badderen en luieren. Intussen wordt er binnen poep geschept, kleden in de wasmachine gestopt en gesopt zodat alles weer schoon en fris is.

 

Op de velden wordt toezicht gehouden en krijgen de honden ook persoonlijke aandacht. Er wordt ook met honden getraind in de nabije omgeving (zonder druk verkeer) om ze te leren aan de riem te lopen. Aan het begin van de middag gaan ze weer naar binnen en krijgen brokken met wat lekkers er bij te eten. Daarna is het tijd voor de medicijnenronde.


En dan: siësta! Een paar uurtjes rust en dan weer naar buiten.Tot in de avond blijven ze buiten en dan weer binnen dezelfde routine als aan het begin van de middag.


Doordat de honden de vrijwilligers leren kennen durven na een paar weken ook de angstige galgo’s naar de vrijwilligers toe te komen want zij geven deze honden extra aandacht om te socialiseren. Een enkeling is zo getraumatiseerd dat die alleen benaderbaar is in de binnenverblijven waar een vrijwilliger ze de extra aandacht kan geven die ze zo nodig hebben.


Galgos en familia ondersteunt inmiddels een paar shelters, waar ze de galgo’s van overnemen zodat deze ook kans hebben op adoptie. Met name de dieren die ernstig gewond, zwanger of met jonge pups binnenkomen worden zo snel mogelijk opgehaald.


Deze honden gaan praktisch allemaal gelijk naar een pleeggezin. In de shelter zijn meerdere quarantaine verblijven met eigen buitenverblijf. Eén daarvan wordt meestal gebruikt als puppy opvang.


Ook zijn er een paar mastins ter adoptie, die ’s avonds op het veld voor de binnenverblijven lopen.

Galgos en familia werkt samen met een aardig aantal buitenlandse rescue organisaties, onder andere in Nederland, België, Italië, Verenigde Staten en Canada waardoor het mogelijk is de honden relatief snel te laten verhuizen naar hun forever home.