Shelter Huella Verde

Deze shelter is in januari 2015 opgestart door Fali Calderón en Marta Rubio Mena, twee daadkrachtige jonge vrouwen die niet meer konden aanzien dat er in hun omgeving vaak honden over de straten zwerven. Ze vangen alle honden op die het nodig hebben, ongeacht van welk ras.


Met hulp van een paar pleeggezinnen bleken ze in staat steeds meer honden op te vangen en, naast adopties in Spanje, kwamen ze via via in contact met twee Nederlandse en een Belgische organisatie waardoor ze in staat zijn honden buiten Spanje geadopteerd te krijgen. Eén podenca is zelfs al verhuisd naar de Verenigde Staten en woont vlak bij New York.


Inmiddels beheren zij met 6 vrijwilligers een kleine shelter, die helaas heel lastig bereikbaar is, vooral op regenachtige en winterdagen. Het is in die omgeving erg moeilijk om een geschikt en betaalbaar terrein te vinden waar ze de honden voor langere tijd kunnen huisvesten, zonder overlast voor de omgeving. De gemeente staat de bouw van onderdak op een stuk land ook niet toe.


De huidige locatie is verre van ideaal aangezien er geen water en elektriciteit is en de weg voor een gewone auto onbegaanbaar is. Regenwater wordt ter plekke opgevangen om te gebruiken voor schoonmaak etc. Eén keer in de 10 – 14 dagen brengt een tractor water en voer naar boven. Door de moeilijke ligging wat bergop lopen inhoudt voor de vrijwilligers is het moeilijk om meer vrijwilligers te krijgen.


De shelter bevat twee gebouwtjes, voorzien van een aantal buitenverblijfjes en een ruim veld.


In de shelter en de pleeggezinnen hebben ze inmiddels plaats voor ca. 30 honden maar ook echt niet meer. Met pijn in hun hart moeten ze af en toe een hond laten lopen op straat omdat er, ondanks alle oproepen, soms echt geen plaats voor te vinden is.


Met weinig geld maar hard werk en veel toewijding weet dit team de honden een goede medische verzorging te bieden, goed voer, een veilig en schoon onderdak, gelegenheid tot spelen en persoonlijke aandacht.


Vanaf januari 2015 tot nu (november 2018) hebben al zeker 200 honden een liefdevol thuis gevonden in Spanje en daar buiten.